Zákaznícka podpora:info@decoronline.sk

Allan Scharff a Henning Koppel

Dizajnér Allan Scharff a Henning Koppel

Dve žiariace hviezdy škandinávskeho dizajnu Allan Scharff a Henning Koppel sú neodmysliteľne späté so značkou Georg Jensen. Cesty oboch dizajnérov boli pomerne kľukaté a akékoľvek, len nie nudné. Zaujíma vás, čo má spoločné striebro, voľne žijúci vták Ibis a prírodné inšpirácie? To všetko a ešte oveľa viac sa dozviete na nasledujúcich riadkoch! Pripravili sme pre vás dva medailónky majstrov moderného škandinávskeho umenia, ktorých tvorba môže zdobiť napríklad aj váš domov alebo pracovňu.

Allan Scharff: Majster striebrotepec

A dostávame sa k našej prvej indícii, ktorou bolo striebro. Práve tento drahý kov bol alfou a omegou pre majstra striebrotepca Allana Scharffa. Ten sa podľa niektorých dokonca v roku 1945 narodil s onou pomyselnou striebornou lyžičkou v ústach. Striebro ho totiž sprevádzalo po veľmi dlhú dobu. Počas svojej učňovskej kariéry naberal skúsenosti u naozajstných veľmajstrov svojho remesla. Príkladom nech Hans Hansen, Holmegaard, ale aj samotný Georg Jensen, ktorých spolupráca pretrvala až do dnešných dní. Po vyučení začal Allan vypúšťať do sveta svoje klenoty, ktoré zaujali aj dánsku kráľovnú. Tá ho pasovala na člena kráľovskej spoločnosti zlatníkov, ktorej súčasťou bolo len 100 zahraničných dizajnérov z celého sveta. Hovorí sa, že práve dánska kráľovná popíjala šampanské zo špeciálnej nádoby navrhnutej samotným Allanom Scharffom.

Tvorba Allana Scharffa alebo Keď menej je viac

Ak sa vám niekedy dostane do rúk dielo Allana Scharffa, s najväčšou pravdepodobnosťou ihneď spoznáte jeho nezameniteľný rukopis. Už od prvopočiatkov svojej prapôvodnej tvorby razí heslo, že "menej je niekedy viac", preto sú jeho výrobky spájané s čistými líniami a neuveriteľnou rovnováhou asymetrických tvarov. Allan Scharff efektne pracuje s tieňom a svetlom, rovnako ako s prírodnými motívmi, ktoré sú dominantou treba vázy Ibis značky Georg Jensen, na ktorej výrobe úzko spolupracoval. Diela dizajnéra získali nespočet ocenení a jeho práca bola široko prezentovaná po celom svete. Allan Scharff dnes pôsobí vo svojom vlastnom ateliéri v dánskej Kodani.

blog o designu a bydlení

 

Henning Koppel: Ikona severského dizajnu

Severská príroda je drsná a divoká. Na druhú stranu predstavuje nespútanú nádheru, ktorá učaruje takmer všetkým bez rozdielu. A práve drsná, divoká, nespútaná nádhera je spájaná s tvorbou Henninga Koppela, ktorý položil základy severského interiérového dizajnu. Pôvodom sochár sa roku 1918 narodil v bohatej židovskej rodine. Jeho talent a najmä neochvejný cit pre umenie bol zjavný už v ranom detstve. Kariéru sochára započal na Dánskej kráľovskej akadémii výtvarného umenia, odkiaľ pokračoval na univerzitu v Paríži. Jeho prirodzený cit pre umenie mu dovoľoval stvárniť vynikajúcu podobu produktového dizajnu, ktorý pretrváva v pozmenenej podobe aj do dnešných dní.

luxusní doplňky do bytu

Tvorba Henninga Koppela: Severská krása ožiarená slnkom

Že je severský dizajn zbytočne studený a drsný? Ale choďte! Videli ste už tvorbu Henninga Koppela? Napriek tomu, že to bol práve on, kto položil základy nórskeho interiérového dizajnu, v jeho tvorbe neprevládajú len čisté línie a organické tvary. Jeho tvorba zahŕňa oveľa viac! Teplé farby a prívetivé materiály, ktoré prežiaria aj ten najtmavší kút v miestnosti, sú doménou interiérových doplnkov, ktoré získali rad prestížnych ocenení. Henning Koppel začal so značkou Georg Jensen spolupracovať v roku 1946 a táto spolupráca pretrvala až do jeho smrti v roku 1981. Jeho nehynúci odkaz v podobe severských dizajnových vychytávok do interiéru však v nepozmenenej podobe pretrváva až do dnešných dní!

luxusní bydlení